Mikä on hashtagien tarkoitus Instagramissa? (ja 3 hashtag vinkkiä)

hashtag

Hashtagit ovat tärkeitä sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa. Tässä postauksessa käyn läpi
• mitä hashtagit ovat
• miksi asiaankuuluvia hashtagejä on tärkeä käyttää
• mitä huomioida hashtagien käytössä
Annan sinulle myös 3 hashtag vinkkiä postauksen lopussa.

Mikä on hashtagien tarkoitus Instagramissa? (ja 3 hashtag vinkkiä)

Hashtagit ovat hyvä keino saada lisää yleisöä sisällöllesi. Kun sinulla on julkinen yritystili oikeiden hashtagien käyttö saattaa saada postauksellesi lisää huomiota hakusivun kautta. Ennenkuin ajattelet, että et tarvitse maan tai maailman laajuista tunnettuutta, kerron, että asian taustalla on muutakin. Yritystilisi taustalla on lisätä tunnettuuttasi, rakentaa yhteisöäsi ja saada sisältösi uudien silmäparien eteen. Silmäparien, jotka voivat olla potentiaalisia ja tulevia asiakkaitasi tai yhteistyökumppaneitasi. Ja hashtagit auttavat sinua juuri tässä asiassa. On hyvä muistaa, että sosiaalisen median maailmassa, kaikki on mahdollista. Mitä enemmän saat huomiota hashtagien avulla, sitä enemmän myös hyödyt algoritmista. Jos siis postauksesi näkyvyys ja yleisösi reakointi on huonoa, se painuu hyvin nopeasti pinkan alimmaiseksi muu virran mukana ja jopa seuraajasi missaavat sen näkemisen.

Mikä hashtag on?

Hashtagillä tarkoitetaan sanaa/sanoja, jotka kirjoitetaan yhteen pötköön ja, jolla korostetaan ja tuodaan julki postauksen aihepiiriä. Hashtagit paitsi nostavat esiin julkaisun aihetta toimivat hakusanana.

Yhteen Instagram postaukseen voi lisätä maksimissaan 30 hashtagia. Palaan vielä myöhemmin siihen, miten hashtagit olisi hyvä jaotella ja miksi. 

Omat mentorini ovat aina korostaneet sitä, että hashtagien käyttö kannattaa maksimoida. Tarkoittaen, että tuo maksimi 30 hashtagia olisi käytössä postauksia, linjanveto on asetettunut 25-30 hashtagin välille. 

Miksi hashtageillä on merkitystä?

Mitä useampi hashtag postauksesta löytyy, sitä useampi henkilö voi kuvan löytää ja nähdä. Ja mitä useampi silmäpari ja tykkäys postauksella on, sitä paremmin se nousee Instagramin uutisvirrassa myös esille vs. painuu heti julkaisun jälkeen uutisvirran pohjalle, ja sen löytävät silmäparit jäävät vähäisiksi. 

Hashtag vinkki 1 – Yksi yhteen yrityksen kanssa

Olen aiemmissa blogipostauksissa maininnut, että Instagram-tilin tulisi kautta linjan kuvata sinun yrityksesi toimintaa. Ja kun puhutaan hashtageista, tulisi asian olla samoin, ja niiden tulisi myös kuvata sitä nimenomaista postausta, jonka yhteyteen hashtag liitetään. Tietenkin hashtageissa voi olla esim. yrityksesi nimi, sillä kuvastaahan se jokaikistä postaustasi. Mutta jos olet sanotaan vaikkapa joogaopettaja ja tarjoat ainoastaan joogaan liittyviä palveluita, ei pilateshashtagit ole relevantteja käyttää. Mielestäni tämä toimintamalli myös helpottaa huomattavasti postauksien suunnittelua.

Hashtag vinkki 2 – Hashtagien kieli

Mikäli postauksesi kautta linjan ovat kirjoitettu suomeksi ja ylipäätään kohdeyleisösi on suomalaisia, en suosittele käyttämään englanninkielisiä hashtagejä, koska mielestäni ne menevät hukkaan näin käytettynä. Miksi? Mietitäänpä, että joku henkilö, joka seuraa vaikkapa hashtagia #yogateachers löytää postauksesi tämän hashtagin perusteella, mutta ei ymmärrä sanaakaan, mitä olet kirjoittanut kuvatekstiin. Kuinka todennäköisesti saat henkilöstä uskollisen seuraajasi tai asiakkaasi? Toki aina on mahdollista, että hashtagin seuraajista löytyy ihmisiä, jotka pitävät sisällöstäsi, siltikin tällä tavoin hashtagit valuvat suurimmaksi osaksi hukkaan. 

Hashtag vinkki 3 – Hashtagien jaoittelu

Hashtagien jaoittelu ja tutkiminen on asia, johon kannattaa käyttää aikaa. Jaottelulla tarkoitan hashtagin suuruutta eli sitä, miten monta postausta hashtagin takaa löytyy. Jos siis valitset käyttää hashtagiä #personaltrainer päätyy postauksesi tuossa kategoriassa 33,3 miljoonan postauksen joukkoon, eikä melko varmasti siis saa ansaitsemaansa huomiota. Mutta jos käytät hashtagiä #henkilökohtainenvalmennus päätyy postauksesi vastaavasti noin 1 500 muun postauksen joukkoon. Isoa, suuren kilpailun hashtageja kannattaa siis valikoida harkitusti omiin postauksiin. Ohjeistus, jota itse käytän on, että isoja hashtageja valikoin postauksiini maksimissaan 5 kappaletta ja mieluusti niin, että hashtagillä löytyy enintään miljoona postausta, mieluummin vähemmän. 

Seuraavaksi keskisuurien hashtagien maailmaan. Se tarkoittaa, että hashtagillä löytyy ehdottomasti enintään 800 000 postausta, mieluummin vähemmän esim. enintään 500 000. Tämän kokoluokan hashtagejä voit valikoida käyttöösi 10 kappaletta. Nyt toki joudun mainitsemaan, että Suomen kokoisessa maassa suomenkielisiä jättihashtagejä ei löydy ihan pilvin pimein.

Viimeisenä ryhmänä tulee pienet hashtagit eli alhaisen kilpailun hashtagit. Nyt puhutaan koosta alle 100 000 postausta. Käytännössä valintasi voisi olla esim. 25 000 – 100 000. Hyvin pienet alle sadan postauksen hashtagit kannattaa jättää käyttämättä ellei siihen erityisen hyvää syytä ole. 

No niin, siinäpä se, nyt tiedät hieman enemmän asiaa hashtagien saloista.
PS. Tiesitkö, että voit postauksen alapuolelta olevan insightsin kautta nähdä, miten hyvin postaus on hashtageillään tavoittanut yleisöä?

Pinnaa postaus

Mikä on hashtagien tarkoitus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: